Bekend met Talent heeft Heerlen positiever gemaakt voor alle creatieve makers!

De eerste expositie in het voorjaar van 2021 met ram veel bezoekers, dat hadden we graag gewild!

Maar het werd:

Wennen aan online vergaderen;
hopen op een fysieke expositie, maar weten dat er nog geen bezoekers mochten worden ontvangen;
een andere manier vinden om samen te werken in de anderhalve meter samenleving;
en een andere manier van exposeren vinden.

De expositiegroep heeft onder bevlogen regie van De Positieve Stad en deskundige begeleiding van Theo Ploeg en Toon Hezemans vanaf november 2020 een bijzonder groepsproces meegemaakt met uiteindelijk als outcome een multidisciplinaire, creatieve en kunstzinnige film.

Het is een verbindende reis geworden met uiteindelijk 11 creatieve en kunstzinnige exposanten, die tijdens de lockdown samen een prachtig eindproduct hebben gerealiseerd in een samenwerking met jonge, getalenteerde filmmaker Mitchel de la Combé!

Onderstaand vind je alle informatie over de exposanten.

EXPOSANTEN

Glady’s Geilenkirchen
Dionne Penders
Joëlle in de Braekt
Frederieke Steijaert
Geneviève Ortmans
Jacqueline Muitjens
Kim Hayfield
Domi Hendriks
Kimber Iedema
Miriam Benders
Nicole Nolde

 

 

Glady’s Geilenkirchen

glady7s

De kunst met vuurpoi’s is niet tastbaar, maar door middel van foto’s hebben we een lijnenspel van vuur/licht gecreëerd. Op deze manier is het toch fysiek geworden en draagt het bij aan het thema verbinding. Al het leven staat in verbinding, zij het door onzichtbare lijnen. De poi’s geven deze onzichtbare lijnen weer!

Over Glady’s Geilenkirchen

Glady’s is creatief en komt uit Kerkrade. Als kind deed ze aan klassiek ballet. De drang om creatief te bewegen heeft ze opnieuw gevonden met haar vuurwaaiers. Werkzaam bij de Vrije Academie Parkstad heeft ze een aantal exposities ingericht. Door mee te doen aan Bekend met Talent ontdekt ze nog meer manieren om de creativiteit de vrije loop te laten. 

Dionne Penders

dit.juh     dionne.penders

Kunstwerk: Open-minded stapte ik het project Bekend Met Talent van De Positieve Stad in en zo ben ik er ook in blijven staan; al snel kwam ik erachter dat ik (nog) niet gelijk zo bekend was met mijn eigen creatieve kanten en talenten. Ik ben de zoektocht aangegaan binnen dit project en met dit team. Mijn uiteindelijke bijdrage is dan ook anders, van onderzoekende en persoonlijke aard; doch niet meer of minder (waardevol), creatief en kunstzinnig. Dit was en is voor mij een eye-opener en iets wat ik iedereen mee kan en wil geven! Waar en met wie je je ook begeeft; ben wie je bent, doe wat je kan en geef wat je hebt. Dan heb je altijd alles in huis om er een succes van te maken en succes te behalen.

Kunstvorm: Een fysiek kunstwerk heb ik zelf (deze expositie) niet weten te maken. Gaandeweg heb ik het kunstwerk als sleutelbeheerder van de expositieruimte mogen ontdekken, waarbij ik (binnen en middels dit project) enige deuren, voor menigeen, letterlijk en wellicht ook figuurlijk heb mogen openen en de nodige heb mogen (af)sluiten. De sleutel kunnen af-, mee- en rondgeven en zo heb ik op mijn manier mee kunnen werken aan een sfeer van openheid, veiligheid en vertrouwen; om ieders kunsten weer te geven, ten gehore te brengen en neer te durven zetten.

Kunstuiting: Persoonlijke kunst is wat ik in dit project van een andere kant heb mogen leren kennen en in dit proces heb kunnen uiten, beschrijven en vormgeven. Verder heb ik genoten van het (groeps)proces, mogen inspireren en kunnen verbinden. Door het proces te blijven volgen heb ik hier en daar iets (concreets) vast weten te leggen in de communicatie en kunnen spelen met tekst en beeldmateriaal, en dat verder laten ontwikkelen. Niet alles (wat je zegt en doet) past altijd, overal of meteen, is gewenst of op dat moment daadwerkelijk te gebruiken. En toch; in iedere situatie en in ieder persoon (iedere persoonlijkheid) werkt het of iets altijd door, mag het of iets worden verwerkt in en aan eigen creaties en processen; ‘ontwikkelen’.

Visie: Kunst is voor iedereen; jezelf zijn, vorm en uiting kunnen geven aan alles dat is, mag zijn of worden. Waar je ook bent en met wie, welke vragen je ook worden gesteld en welke taken en opdrachten je ook worden gegeven; authenticiteit brengt je altijd verder op weg, dichterbij jezelf en de mensen om je heen en uiteindelijk daar waar en (bij) wie je mag zijn.

Over Dionne Penders

Haar achtergrond is onderwijs, haar passie is liefde, haar kunst is het (be)schrijven en motivatie haalt zij uit leven. Vandaag de dag! Inspiratie wordt haar ‘gegeven’, mag voor haar ontstaan (in het moment), (in verbinding) met haarzelf, de ander, binnen een rol of taak, in samenwerking met of vanuit de omgeving, waarin ze zich mag (om)geven.

Haar talent en kracht in deze zijn en waren: vuur aanwakkeren en sfeer creëren; mensen aansporen tot en motiveren; inspireren, verbinden, begeleiden; zaken en processen vormgeven en (her)leiden. “Dit is wat en hoe ik (het) leer, hoe ik mezelf en deze situatie ken. Hoe en wat heb jij (jou en mij) mogen leren (kennen)?”

Motto’s en uitspraken die haar persoonlijk tekenen, voor haar (veel) betekenend en in iedere situatie een eigen betekenis (kunnen en mogen) hebben (zijn): “Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.” en “Het is wat het is!”

Joëlle in de Braekt

jjoelleofficial     joelle.indebraekt

Lelijk kan ook mooi zijn

Ik kom uit Heerlen en met de jaren heb ik een steeds sterkere band met de stad gekregen. Ik vind het mooi om te zien dat de stad groeit op zoveel verschillende vlakken, maar er is nog steeds genoeg werk aan de winkel. Ik wil mijzelf graag inzetten voor de stad, maar dit kan ik natuurlijk niet alleen. Inwoners van Heerlen moeten zelf leren inzien dat ze ook in actie moeten/kunnen komen om de stad te verbeteren, in plaats van alleen maar te klagen over alle zaken die misgaan of niet in orde zijn. Er mag ook positiever gereageerd worden op veranderingen die zichtbaar bevorderlijk zijn voor de stad. Met alleen maar negativiteit kom je nergens.

Mijn beelden roepen waarschijnlijk bij veel mensen vraagtekens op: “Waarom zou je dit willen fotograferen? Hier is toch niets moois aan!” En dat is precies de reactie die ik graag wil uitlokken. Ik wil dat mensen beter naar mijn beelden kijken en uiteindelijk ook beter om zich heen kijken als ze door Heerlen lopen. Dat ze zich langzaam realiseren dat er misschien toch wel wat moois of bijzonders te ontdekken valt in een stad waar volgens anderen al zoveel is misgegaan. Want lelijk kan namelijk ook mooi zijn.

Over Joëlle in de Braekt

Joëlle is in 1996 geboren in Heerlen. Na de middelbare school heeft ze Architectonische Vormgeving gestudeerd aan de Kunstacademie in Maastricht, maar na vijf jaar heeft ze afgelopen september uiteindelijk besloten hier toch mee te stoppen. Sindsdien probeert ze op zoveel mogelijk manieren creatief bezig te blijven en opnieuw te ontdekken waar haar passies liggen. Zo probeert ze haar interesse voor fotografie weer op te pakken en probeert ze zich in te zetten voor positieve veranderingen in de stad Heerlen. Ze is werkzaam bij Parkstad Limburg Theaters en is vrijwilliger voor Atelier Stadsrevisie Heerlen.

Door haar deelname aan Bekend met Talent heeft ze in een korte tijd veel creatieve mensen ontmoet die samen zorgen voor nieuwe inspiratie, nieuwe ideeën en nieuwe projecten.

Frederieke Steijaert

Zienswijze

Met het idee dat ieder naar hetzelfde kan kijken, maar iets anders kan zien.

Over Frederieke Steijaert

Frederieke is 22 jaar en studeert momenteel ergotherapie aan Zuyd Hogeschool. Oorspronkelijk komt ze uit de provincie Zeeland, maar is nu woonachtig in Heerlen. Ze tekent en schildert in haar vrije tijd als hobby en doet mee aan Bekend met Talent om een leuke, nieuwe ervaring op te doen en om mensen te leren kennen.

Voor deze expositie heeft ze iets nieuws gemaakt, iets wat ze nog nooit eerder heeft gedaan. Van tevoren heeft Frederieke verschillende vragen aan alle deelnemers gesteld om een betere invulling te kunnen geven aan elk werk en heeft ze gekozen voor mixed media. Ze heeft geprobeerd om in haar werken iedereen volgens haar eigen visie weer te geven, uniek en mooi zoals alle exposanten zijn.

Geneviève Ortmans

genevieve.ortmans     genevieveortmans

Een verfrissende kijk op verbinding. Verbinding met jezelf, met de natuur, met muziek, met liefde en met het leven. Je hoeft niet ver te zoeken, verbinding is dichtbij.

 

Over Geneviève Ortmans

Geneviève is geboren in 1963 in Verviers en groeit als een ‘echte kleine Belge’ op met stripboekverhalen. Muziek speelt ook een grote rol en heeft veel invloed (de Yéyés in de jaren ‘70 in Frankrijk). De jaren ‘80 brengen een arsenaal aan nieuwe artiesten met zich mee. Ze duikt direct in de muziek van Kate Bush en David Bowie. De punkbeweging brengt haar naar een ontzettend rijke wereld van creativiteit waar extremen grenzeloos zijn. Door een ontmoeting beslist ze om naar Nederland te emigreren in 1988. Ze leert de taal en uiteindelijk vindt ze haar plek in Heerlen.

Ze werkt in de horeca, behoort tot een groep acrobaten, ontwikkelt een passie voor fotografie en door haar moederschap begint zij kinderverhaaltjes in het Frans te schrijven waar ze soms ook illustraties voor maakt.

In 2012 ontwikkelt ze haar eigen tekenstijl. Door het feit dat ze tussen twee verschillende culturen leeft voelt ze zich rijk, maar soms ook beperkt. De botsing tussen verschillende emoties en haar connectie met het leven zijn terug te vinden in haar werk. Een vleugje humor, tederheid, naïviteit, sensualiteit maar ook arrogantie kenmerken haar tekeningen.

Jacqueline Muitjens

www.jacquelinemuitjens.com

Het uur van de Wolf

Een geheimzinnig moment. Niet meer diep in slaap, maar ook niet wakker. Het moment waarin de meest realistische dromen ontstaan, de meest vreemde gedachten mijn hoofd binnendringen. Het moment tussen hoop en wanhoop, tussen voelen en weten, tussen waan en werkelijkheid. Het is de tijd waarin mijn gevoelens van angst en onveiligheid het meest aan de oppervlakte komen. Waarin ik de verbinding met mezelf mogelijk verlies. Juist in deze tijd (corona pandemie) zoek ik naar veiligheid en connectie met mezelf.

Over Jacqueline Muitjens

Jacqueline werd in 1967 geboren in Nuth, een klein dorp in het zuiden van Nederland waar de steen-koolmijnen in die tijd op het punt stonden gesloten te worden. Als kind hield ze ervan om naar fossielen te zoeken in de afvalbergen van de mijnen. Hier werd de basis gelegd voor haar belangstelling in schoonheid en zingeving.

Ze ontwikkelde een brede interesse in culturele, historische en geografische onderwerpen. Haar grootste passie was echter kunst en in de loop van haar leven volgde ze verschillende
kunstopleidingen.

Haar oeuvre omvat vooral “boomlandschappen”: mixed media werk en regelmatig een installatie of vi-deo. Films en foto’s die ze zelf maakt in haar omgeving vormen het uitgangspunt van haar werken. Aan de hand van een collage of gewoon vanuit de foto (of still) zelf, bouwt ze haar werk op in verschillende lagen. Kenmerkend voor haar stijl zijn lijnen, herhalingen, ordeningen, contrasten, texturen en arceringen.

Jacqueline verbergt vaak persoonlijke verhalen in haar werk en is gefascineerd door wat het leven achterlaat. Ze wil zelf iets nalaten voor toekomstige generaties.

Kim Hayfield en Domi Hendriks

Ons werk vertegenwoordigt de verbinding tussen mens, natuur en muziek. De hoofden van de figuren in het werk staan voor het oneindige en de totale vrije geest. Hun lichamen zijn de lucht welke zich verbinden met de aarde, uitgebeeld als krachtige wortels. Daartussen staat de muziek wat weer beschermd wordt door het gehele werk. Het is een tijdelijk kunstwerk in een duurzaam jasje. Voor de bouw hebben we gebruik gemaakt van oude pallets, kranten, een beetje gaas en plakkaatverf.

Over Kim Hayfield en Domi Hendriks

Kim en Domi zijn een kunstenaarsduo. Een tijdje geleden zijn zij begonnen met hun droom om kunst, muziek en cultuur te verbinden. Dit resulteerde in een netwerk van kunstenaars en musici waarmee eerst in Geleen en later in Hoensbroek werd gestart onder de naam ARTPOINT. Als organisatie zijn ze actief in educatieve programma’s, workshops, maatschappelijke initiatieven en met de verwezenlijking van een culturele, creatieve buurttuin in Vrieheide.

Kim en Domi zijn een gepassioneerd creatief team en met hun muzikale verbindingswerk trots om mee te mogen doen aan dit positieve kunstproject.

Kimber Iedema

kimberroseart98     The Art of Kimber

Onze expositie staat in het teken van verbinding. Ik wil met mijn werken graag de verbinding demonstreren met alles om ons heen. Alles staat namelijk in verbinding met elkaar.

Over Kimber Iedema

Kimber is 22 jaar en woont in Heerlen. Ze tekent en schildert graag verschillende taferelen en onderwerpen in realistische en semi realistische stijl. Daarnaast ontwerpt ze bijvoorbeeld tassen en knuffels die ze vervolgens ook zelf kan naaien en realiseren.

Ze zingt graag en zit momenteel in een opbouwende band. Samen proberen ze een nummer te schrijven.

Miriam Benders

www.tijdvoorjou.nl     mir.benders    tijdvoorjoy

Spiegel van de ziel

“There are indeed things that cannot be put into words. They make themselves manifest. They are what is mystical.” – Ludwig Wittgenstein

Welk masker draag jij?

Over Miriam Benders

Miriam werd in 1972 geboren boven op de berg van de Vroedvrouwenschool, aan de voet ervan groeide ze op. Met een open, creatieve geest kijkt ze naar de wereld en verbindt zich met haar omgeving. Daarin vindt ze betekenis.

Bij “Tijd voor jou!” wat ze in 2016 heeft opgericht, gebruikt ze die creativiteit om mensen met zichzelf te verbinden.

Nicole Nolde

ninoglaswerken.nl     Nicole Nolde    nicole.nolde    noldenicole

Peephole

Het oog is de spiegel van onze ziel. De kleur bruin is de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw en daarna groen. Met welke ogen kijk jij in jouw ziel?

Over Nicole Nolde

Nicole heeft in 2012 besloten om de opleiding Glazenier-glas-in-lood te gaan volgen. Naast glas-in-lood ramen, creëert zij met passie glaswerken voor talrijke gelegenheden en situaties. Ze brandschildert, verlijmt, fused en ontdekt steeds nieuwe manieren om glascreaties tot leven te brengen. “Glas is een boeiend materiaal: hard maar breekbaar, werken met glas is spelen met kleur, licht en sfeer.”