Heerlen. Een stad, die door een spoorlijn is opgedeeld in twee stadsdelen, met grote verschillen.

Wij vroegen ons af of overal dezelfde kansen zijn en hoe er wordt gedacht aan ‘de andere kant van het spoor’.

• Waar halen bewoners en cultuurmakers hun inspiratie en doorzettingsvermogen vandaan?
• Wat is de kracht van opgroeien in Heerlen?
• Kan creativiteit zorgen voor gelijke kansen?

Het zoeken van antwoorden op deze vragen hebben we niet alleen gedaan, maar samen met culturele talenten uit Heerlen en zoveel mogelijk bewoners.

De hoofdrollen in het project zijn bekleed door een zevental lokale cultuurmakers, te weten: presentator CJ van Vibes Platform, filmmaker Delic Clips, street artist Daze2, beatmaker Ntan, rapper Astro, dialect singer-songwriter Domi Hendriks en special guest rapper Mesy.

Er is gewerkt aan muziek, kunst en een documentaire waarin het verhaal van de bewoners over een gelijkwaardig Heerlen centraal staat!

Op zondag 13 november 2022 heeft de officiële onthulling van de ontstane documentaire, kunst en muziek plaatsgevonden in Cultuurhuis Heerlen met meer dan 120 bezoekers. Ook waren de resultaten van workshops met bewoners te bewonderen bij de officiële onthulling en diverse foto’s van het proces.

De andere kant van het spoor is mogelijk gemaakt door bijdragen van VSB Fonds, Burgerkracht Stimuleringsfonds Limburg, Prins Bernhard Cultuurfonds en Gemeente Heerlen.