De Positieve Klas

Jongeren besteden een groot deel van hun week op school. Door de verharding gaat niet elke jeugdige met plezier naar school, voelen zij zich niet allemaal op hun gemak in de klas en staan anderen niet altijd voor hen klaar als het nodig is. Het is belangrijk voor jongeren dat zij bewust met elkaar leren omgaan en elkaar leren respecteren.

Daarom vinden we het belangrijk om een inspirerend programma voor scholen te verzorgen en hebben we De Positieve Klas ontwikkelt.

Ons team bestaat uit sociaal werkers en creatieve rolmodellen die zeer gedreven zijn in culturele uitingsvormen als dans, kunst en muziek.

Een sociaal werker en een creatieveling slaan de handen ineen om de klas van een geweldige sessie te voorzien, die iedereen bij blijft. Er wordt gewerkt met uiteenlopende actieve opdrachten die interactie op gang brengen en een positief klimaat bewerkstelligen.

De coaches geven tips en tricks vanuit hun eigen ervaringen. Uit de persoonlijke verhalen van de coaches kunnen de leerlingen lering trekken. Maar het programma gaat niet over de coaches. De verhalen, meningen, ervaringen en gedachten van de leerlingen zijn het uitgangspunt.

De verhalen die naar boven komen, kunnen zó veel voor de jongeren betekenen.

Tijdens De Positieve Klas wordt aandacht besteed aan:

Persoonlijke verhalen, meningen, ervaringen en gedachten
Normen en waarden
Sociale en communicatieve vaardigheden
Het omdenken van problemen

En zorgen we voor een veilige sfeer waarin leerlingen:

Zichzelf mogen zijn
Zich op hun gemak voelen
Elkaar beter leren kennen

De coaches stimuleren dat de leerlingen steeds iets meer over zichzelf vertellen. Er wordt een sfeer gecreëerd waarin niks moet, maar alles mag.

De coaches vangen soms signalen op in de klas waar zij zich zorgen over maken. Als dit voorkomt, wordt dit altijd zorgvuldig teruggekoppeld aan de mentor of de zorgcoördinator.

Op verschillende middelbare scholen heeft ons sociaal verbindende programma reeds met mooie resultaten plaatsgevonden. De reacties van docenten en leerlingen geven ons een fantastisch gevoel.

Ashley [12] “Het pakte me echt en heeft me aan het denken gezet”

Marwan [13] “Tof om te zien hoe ik mezelf kan veranderen door middel van jullie”

Lisa [13] “Heel interessant, leuk en leerzaam. Leuk dat de school zoiets doet.”

Jeffrey [12] “Ik ben positief in het leven gaan staan”

Bel of mail ons voor meer informatie en leg samen met De Positieve Stad de basis voor een (nóg) positievere klas!

Cultuur-educatie​

Samen met ons netwerk aan creatieve rolmodellen, verzorgen we ook verschillende cultureel-educatieve programma’s waarbij plezier voorop staat, naast het kennismaken met culturele uitingsvormen, het ontwikkelen van creativiteit en talent, en het bevorderen van de verbinding tussen klasgenoten.

Denk hierbij aan breakdance, rap of graffiti workshops. Dit kunnen we verzorgen als losse les, als een serie workshops, of in een workshop-carousel. Je kunt het zo gek niet bedenken, of we regelen het voor je.

Verschillende organisaties hebben hiervoor de weg naar ons gevonden en reeds verschillende keren met succes gebruik gemaakt van onze culturele diensten. Kunnen we jouw school of organisatie ook helpen? Stuur dan gerust een mailtje, of bel ons even. Maatwerk vinden we belangrijk om samen het beste resultaat te bereiken.